В «Охматдиті» прооперували 9-місячного хлопчика з Умані, у якого був відсутній анус

Ніхто із медиків не погоджувався робити втручання дитинці із такою малою вагою.

Атрезію ануса у дитинки виявили у пологовому будинку одразу після народження. Перший етап оперативного лікування виконано в Черкаській обласній лікарні – дитині було накладено колостому, через яку відбувається опорожнення кишківника, тому дитинка може їсти і поправлятися. Після дообстеження з’ясувалося, що у хлопчика також є нориця – вроджений хід від кишківника до сечових шляхів, через що у дитини було постійне запалення нирок. Також хлопчик не набирав вагу через довготривалу інфекцію та антибактеріальну терапію. Відтак, ніхто із медиків не погоджувався робити втручання дитинці із такою малою вагою.

Дитину госпіталізували у клініку «Хірургія Плюс» львівського «Охматдиту», обстежили та запланували наступний етап оперативного втручання – черевно-промежинну колопроктопластику з ліквідацією колоуретральної нориці.

«Я шукала хто робить такі операції. Натрапила на статтю журналістів, які розповідали про такі операції. Я зв’язалась з лікарями зі Львова і так потрапила в «Охматдит» до завідувача хірургічного відділення Романа Стеника. Операція тривала 7 годин. Був величезний обʼєм роботи. Сину вже легше, прийшов в себе. Зараз реабілітація. Тут до мене дуже хороше ставлення. Мені розповідають, що робити, є комунікація. Я за це дуже дякую. Бо ми дуже багато часу втратили», – розповіла мама хлопчика Лілія Грушицька.

«Операцію розпочали лапароскопічно – мобілізували сигмовидну кишку до місця атрезії, знайшли норицю, наклали на неї кліпси та відсікли її. Потім провели колопроктопластику – тобто здорову кишку спустили на промежину і сформували повністю новий анус. Зараз він ще не функціонує. Випорожнення у дитини по стомі – таким чином рана після формування нового ануса не інфікується», – розповіла лікар-інтерн, дитячий хірург лікарні «Охматдит» Катринець Тетяна Катринець.

Оперативне втручання проводила команда медиків: завідувач клініки «Хірургія Плюс» Стеник Роман, завідувач операційно-ендоскопічного відділення Содома Олег, лікар хірург дитячий Микита Микола, лікар-інтерн хірург дитячий Катринець Тетяна. Анестезіологічне забезпечення – Приймакова Віра.

За кілька місяців, коли рана загоїться, хлопчика чекає ще одна операція. Медики повністю зʼєднають весь кишківник, відтак процес випорожнення буде відбуватися повноцінно.

Бажаємо хлопчику міцного здоровʼя!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *