Гастрит спричинив отвір у шлунку дитини

Підлітковий гастрит, який спричинив перфоративну виразку (отвір) у шлунку, а вміст останнього пошкодив внутрішні органи!

👥Батькам на замітку! Правильне і збалансоване харчування дітей є надзвичайно важливими для здоров’я, інакше наслідки можуть бути дуже плачевними.

😟В цьому переконався і 17 – річний Дмитро із Львівщини. Хлопець відповідальний і працьовитий, навчається і паралельно допомагає батькам по господарству. Поза тим, часто забував про їжу, або харчувався перекусами.

Більше півроку тому Дмитро відчув дискомфорт в області ділянки шлунку. Оскільки поруч знаходиться підшлункова залоза, то після певних консультацій із лікарями, вирішили лікувати саме її. В той час виразкова хвороба тліла і призвела до виразкування з перфорацією, простими словами утворився отвір в шлунку.

😮‍💨З раптовою гострою кинжалоподібною біллю у животі пацієнт звернувся за медичною допомогою по місцю проживання, де йому надали першу медичну допомогу та скерували в обласну клініку.

🚑До нашої лікарні хлопця привезла швидка допомога.

🩺Зібравши ретельно анамнез, чергові хірурги із Клініки «ХІРУРГІЯ +» з центром #малоінвазивної_хірургії та реконструктивних операцій шлунково-кишкового тракту у дітей запідозрили дану патологію, що і підтвердилося після проведення додаткових обстежень. Основним критерієм діагностики є рентгенологічне обстеження шлунково-кишкового тракту, а саме позитивний симптом серпа (наявність серпоподібних тіней під діафрагмою), що дало змогу чітко встановити діагноз – порушення цілісності порожнини шлунку, а саме – перфорація (отвір) шлунку.

🩺В ургентному порядку дитині було проведено оперативне втручання – діагностична лапароскопія, яка виявила отвір шлунку до 1,5 см та велику кількість соляної кислоти шлункового вмісту та їжі у черевній порожнині. Даний вміст є дуже агресивний для внутрішніх органів, який викликав складний перитоніт.

👩‍⚕️🧑‍⚕️Перфорацію одразу було вшито лапароскопічним методом через проколи до 5 мм в діаметрі живота.

🧑‍⚕️👩‍⚕️Друга проблема, з якою зіткнулися наші хірурги – спайкова хвороба та кишкова непрохідність, що було викликане гострим перитонітом (простими словами хімічний опік кислотним вмістом шлунку, який був у вільному просторі черевної порожнини і спричинив численні рани кишківника).

🧑‍⚕️👩‍⚕️Це потребувало 2-го оперативного втручання з метою роз’єднання зростів між петлями кишківника та відновлення прохідності харчового ланцюжка. На щастя, хірургам вдалося виконати усі маніпуляції успішно.

На даний момент, стан дитини з кожним днем з позитивною динамікою, команда анестезіологів спільно з хірургами продовжують боротися за повне одужання Дмитра. В подальшому, хлопець консультуватиметься також у гастроентеролога.

🧑‍⚕️👩‍⚕️Лікарі ж наголошують на правильності харчування дітей і, по можливості, уникнення стресів, які також призводять до проблем із шлунком. За останній місяць у нашій лікарні було вже 2 пацієнта із перфорацією шлунку внаслідок невчасного звернення до лікаря, стресів та не збалансованого харчування.