Львівські хірурги розсікли м’язи стравоходу, аби дитина могла ковтати

Хірурги Львівська Обласна Дитяча Клінічна Лікарня Охматдит знову подарували п’ятнадцятирічній дитині радість життя.

Рідкісний діагноз 3 роки не давав Данилу нормально жити і ледь не довів до серйозних нервових розладів.

Це історія про те, що ми завжди маємо бути уважними до дитячих симптомів, надто, якщо вони тривають, довго без чітко встановленої причини, адже за тими симптомами може ховатися по-справжньому рідкісне захворювання.

Так сталося із нашим пацієнтом, п’ятнадцятирічним Данилом, якому було встановлено рідкісний діагноз – #ахалазія_стравоходу.

Це захворювання характеризується порушенням прохідності кардіального відділу стравоходу і значним його розширенням над ділянкою звуження. Може бути вродженим, або внаслідок стресу.

Захворювання часто діагностується у дітей старших 5 років і проявляється двома основними захворюваннями:

• Блювота

• Порушення ковтання

У Данила порушення ковтання проявлялося затримкою їжі за грудиною, тому для полегшення проходження їжу йому доводилося робити посилені ковтальні рухи, запиваючи їжу великою кількістю води. Так дитина жила цілих три роки.

Зі слів торакального хірурга Охматдиту Олега Леніва, тривале порушення харчування у таких дітей може призвести до затримки розвитку, дефіциту ваги, а блювота не рідко ускладнюється потраплянням їжі у дихальні шляхи та розвитку легеневих ускладнень (бронхіти, пневмонії).

Після скарг дитини на ускладнене ковтання, йому було проведено КТ-обстеження, де і виявили дане захворювання стравоходу дитини.

Було прийнято рішення про проведення складного оперативного лікування – кардіоміотомії з езофагокардіофундоплікацією, іншими словами хірурги розсікли м’язи стравоходу.

Після цієї операції Данило може знову нормально їсти та розвиватися, у нього зникли всі симптоми порушення ковтання та блювання, а отже пов’язані із ними відчуття неповноцінності.

«У дитини знову появилася усмішка і блиск в очах. Хлопець може нормально їсти і розвиватися як і його однолітки. Данило і його батьки постійно дякують, що повернули хлопцю радість життя», – розповідає керівник Клініки хірургії з центром торакальної хірургії, нефрологічної хірургії та реконструктивної урології у дітей Олег Ленів.

Медики вкотре наголошують батькам, аби не нехтували скаргами дітей і вчасно зверталися за фаховою діагностикою та лікуванням.

Телефонуйте до Львівська обласна дитяча лікарня «Охматдит»

067 76 000 31

Лисенка, 31.

#Львів#лікарні#медицина#Охматдит#лікарі#Охматдит_унікальна_дитяча_лікарня

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *