Лікарі “Охматдиту” прооперували немовля з атрезією жовчних шляхів

‼️#Атрезія_жовчних_шляхів – одна з вроджених аномалій жовчних ходів, що зустрічається з частотою 1 випадок на 20000-30000 немовлят.

😮‍💨Бути одним із тисяч з такою патологією, на превеликий жаль, судилося маленькому хлопчику Марчику.

😔Йому всього 6 місяців. Діагноз – атрезія жовчновивідних шляхів.

У нормі клітини печінки синтезують жовч, яка по жовчних протоках потрапляє у жовчний міхур, а звідти – у кишківник. У нашого маленького пацієнта ці протоки та жовчний міхур є недорозвиненими, через що жовч не відтікає. В крові дитини швидко підвищується рівень білірубіну – з’являється жовтяниця, темніє сеча, знебарвлюються випорожнення, а клітини печінки пошкоджуються все більше і з часом розвивається цироз.

👉Дане захворювання лікується лише трансплантацією печінки, але для того, щоб виконати пересадку, дитина повинна мати більший вік та масу тіла. Для того, щоб дитина дожила до моменту трансплантації, нашими лікарями було виконано унікальну операцію Касаї – це втручання, при якому було сформовано портоєюноанастомоз (до воріт печінки підшили петлю тонкої кишки), таким чином хірурги частково забезпечили відтік жовчі і дали хлопчику та батькам часу до трансплантації печінки.

👉Сьогодні дитина з покращенням загального стану виписана додому, росте і набирає вагу. Сподіваємося Марчик дуже скоро дочекається свою печінку. Ми бажаємо йому міцного здоров’я, а батькам сил та витримки.

🙏Дякуємо нашій операційній бригаді – хірургам Роману Стенику та Олегу Содомі, інтерну Тетяні Катринець, анестезіологу Галині Кішко.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *