Сформували щелепу – з ноги: історія одужання у 21 рік!

Дівчині одразу після народження діагностували пухлину щелепи – тератому.

Ця історія почалася 21 рік тому в Львівській обласній клінічній лікарні «Охматдит». Щоб поставити в ній остаточну крапку, лікарня об’єднала зусилля трансатлантичної команди хірургів! Коли у березні до «Охматдиту» втретє завітала команда хірургів зі США, вдалося проконсультувати понад 100 дітей і майже 20 – прооперувати. Але залишалася єдина пацієнтка, для якої не було рішення.

Анні із Самбора – 21 рік. Коли дівчинка народилася, їй діагностували злоякісну пухлину щелепи – тератому. У перекладі з грецької – чудовисько. Пухлина мала аж 20 см! На 4-й день після народження дівчинку прооперували в «Охматдиті» щелепно-лицевий хірург професор Іван Готь і завідувач хірургічного відділення Роман Стеник. Життя Ані врятували, але їй було важко дихати та їсти. У віці 9 років дівчинці провели реконструктивну операцію, але це було короткочасним рішенням.

Після обстежень американсько-українська команда запропонувала Ані сучасне рішення – складну реконструктивну операцію із закриття дефекту з допомогою фрагменту кістки з її власної ноги. Щоб виконати це втручання, потрібне особливе обладнання, якого у Львові немає. Тож дівчину і її лікарку Христину Пограничну з Міжрегіонального центру дитячої щелепно-лицевої хірургії запросили до Техасу (США).

Автотрансплантацію зробили з малогомілкової кістки на судинній ніжці, тобто відділили частину кістки ноги разом із судиною, яка надалі живитиме щелепу. Такі мікроваскулярні операції – це тривала робота, адже треба було акуратно відпрепарувати кістку з судинами і помістити в ділянку дефекту у щелепі, перед тим сформувавши її анатомічні особливості щелепи. Тонка скульптурна робота, яка потребує часу і вмінь хірургів. Саме тому до порятунку Ані залучили Джейсона Поттера і Ланса Оксфорда – провідних пластичних хірургів зі США, які спеціалізуються на мікровакскулярних реконструктивних операціях. Втручання для українки провели безкоштовно.

«Оскільки Готь Іван Мирославович – мій вчитель і наставник, мені важливо було продовжити лікування Ані, тому я більше ніж півроку переконувала і просила американців допомогти нам вирішити її проблему. Планування операції у нас зайняло близько півроку», – розповіла хірургиня Христина Погранична.

Зараз, Аня впевнено відновлюється і вже повернулася додому. За необхідності, ще будуть проведені пластичні операції для максимального косметичного ефекту.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *