Батьки, інформація для ВАС! Рак шийки матки (РШМ) в Україні є одним з найпоширеніших онкологічних захворювань серед жінок працездатного віку. Запобігти цьому захворюванню можна ще у дитинстві!

🟥 Важливо: запобігти цьому захворюванню можна ще у дитинстві!

▫️За даними ВООЗ, у світі РШМ посідає друге місце у структурі захворювань на рак серед жінок від 15 до 44 років. Але це одна з небагатьох онкопатологій, яку можна вчасно діагностувати і навіть більше – її можна попередити!

▫️Для цього необхідно щороку проходити профілактичні огляди із проведенням специфічних обстежень (ПАП-тест). І не лише дорослим жінкам, але й підліткам, які живуть статевим життям❗️❗️❗️

▫️Провідна роль у виникненні РШМ належить вірусу папіломи людини (ВПЛ), а саме його високоонкогенним штамам.

▫️Але і тут можна спрацювати на випередження і не дозволити страшному вірусу спровокувати ще страшнішу хворобу. Ми маємо унікальну можливість захистити як дорослу жінку так і маленьку дівчинку за допомогою вакцинації!

▫️Провакцинувати дитину варто ще до початку статевого життя. Таким чином, ризик розвитку РШМ після контакту з ВПЛ мінімальний.

▫️Якщо дозу цієї вакцини жінка не отримала у дитячому віці, то провести щеплення можна і у дорослому віці.

▫️Рекомендована схема вакцинації:

– У віці 9-14 років двома дозами, з інтервалом 6-12 місяців;

- З 15 років роблять 3 дози вакцини;

- Після першої дози перерва у 1 місяць;

- Після другої дози інтервал 6 місяців.

🟦 Наголосимо, що носії вірусу папіломи людини не відчувають симптом! Тому дуже важливий (❗️) щорічний огляд у спеціаліста.

💭“Дуже часто у своїй практиці я стикаюся із тим, що дівчата здебільшого починають статеве життя приблизно у 15 років. Відтак, вже із цього часу дуже важливо аби дівчина приходила на щорічний профілактичний огляд до гінеколога. А до початку статевого життя за наявності скарг. Для цього, батьки мають наголошувати своїм дітям про важливість таких речей. Між батьками та дітьми має бути довіра та налагоджений контакт. Адже, ВПЛ спричиняє рак шийки матки. Буває, що дівчата роками не знають свого діагнозу через відсутність скарг та симптом”, – наголосила гінеколог Центру дитячої медицини, лікарні “Охматдит” Наталя Козак.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *