Керівник “Охматдиту” Дмитро Квіт про медобʼєднання

Відповіді на всі питання, які можуть Вас зацікавити керівника Львівської обласної дитячої лікарні “Охматдит” Дмитра Квіта щодо медобʼєднання із Західноукраїнським спеціалізованим дитячим медичним центром!

Чому необхідне медобʼєднання?

Вже можна говорити конкретно щодо реорганізаційних процесів, оскільки є затверджена спроможна мережа закладів охорони здоров’я міністром охорони здоров’я та головою Львівської обласної військової адміністрації. До спроможної мережі включили 37 лікарень, які діляться на надкластерні, кластерні і загальні.

Оскільки “Охматдиту” зараз наданий статус надкластерної лікарні авансом, то ми повинні у найближчому майбутньому надавати допомогу по 28-ми напрямках дитячої медицини. Ми на сьогодні надаємо допомогу по 22-ох напрямках. І збільшити цю кількість ми не можемо через технічні можливості та відсутність вільних площ. В умовах конкуренції, популяційних викликах (зменшення дитячого населення) якщо ми не знайдемо спосіб об’єднання зусиль, то у найближчий час постане питання про зміну статусу надкластерної лікарні. Тому, ми повинні посилювати один одного.

Що зміниться для маленьких пацієнтів?

Для дітей і їх батьків не змінюється нічого. Дякуючи реформі, пацієнт є “розкріпачений”. Не є привʼязаним по територіальності і має право обирати той заклад, де йому найякісніше та найшвидше нададуть допомогу. Але для пацієнтів будуть зміни у кращу сторону. Це пріоритетний доступ до обстеження і лікування на новітньому обладнанні, доступ до вузькоспеціалізованого лікування та покращення умов у яких лікуються дітки.

Що зміниться для лікарів?

Будуть кращі умови для професійного росту, контактів у лікарському середовищі, зокрема із західними клініками. Також це комфортніші і, так звані, просунуті умови праці. Це гідна, офіційна заробітна плата лікаря. В кінцевому результаті, це підняття престижності як самої професії лікаря і медсестри, так і престижності роботи в цій високоспеціалізованій та сучасній клініці.

Що зміниться для самої установи?

Це в першу чергу фінансова стабільність. Кооперація і посилення функцій в двох лікарнях призведе до збільшення сум, які ми зможемо заробляти в НСЗУ. Відтак, будемо мати більше коштів для розвитку. Друге – це отримання новітнього обладнання. І Міністерство охорони здоров’я і Львівська обласна рада будуть зацікавлені забезпечувати нас новим медичним обладнанням. В кінцевому результаті, зросте престижність лікарні. Медоб’єднання має відбутися до нового року, бо з 2024 року лікарні повинні законтрактуватися з НСЗУ як одна юридична особа.

У якій формі відбудеться медобʼєднання?

На нашу думку, найкращим варіантом буде створення регіонального центру, який буде мати два відокремлені підрозділи. Наша обласна дитяча лікарня “Охматдит” буде мати пріоритетність надання ургентної допомоги, так як і зараз надає, а Західноукраїнський спеціалізований дитячий медичний центр працюватиме у напрямку онкології та гематології, те що у них зараз у пріоритеті. Тобто, це буде два відокремлені підприємства чи дві відокремлені структури. За рахунок такого об’єднання зменшаться непродуктивні витрати, собівартість одиниці надання медичної допомоги і в кінцевому результаті буде кращий економічний ефект від тих коштів, які ми заробимо і які надасть власник.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *