Обличчя склали, немов, кубики лего: паризько-львівська команда хірургів повністю реконструювала лицевий скелет хлопцю з Кропивницького.

Операція відбулася під час першої місії до нашого Центру дитячої медицини, лікарні «Охматдит» у рамках декларації про співпрацю між міністерствами охорони здоровʼя України і Франції.

Павлу з Кропивницького – без 5-ти хвилин 18 років. Хлопець народився з двобічним незрощенням губи і піднебіння, у ранньому дитинстві йому виправили цю ваду за кордоном. Але після втручань верхня щелепа хлопця відставала у розвитку, була дуже маленька і менша від нижньої. Це не лише естетичний дефект, це і неправильне співвідношення щелеп, яке завдавало Павлу клопотів з мовленням і жуванням. Також відбувалося порушення прикусу.

Соцмережі привели його до нашого Центру. Так Павло став одним із перших пацієнтів, яких наші лікарі записали на реконструктивну операцію до Романа Хонсарі (Roman Hossein Khonsari) із Парижа у рамках першої місії французьких черепно-лицевих і реконструктивних хірургів.

Щоб покращити мовлення, Павлу треба було виконати серйозну реконструктивну операцію – бімаксилярну остеотомію. Це ортогнатична операція, яка дозволяє висунути верхню щелепу допереду, а нижню – дозаду і вкоротити піднебіння.

Команда використала 3D-моделювання обличчя. Наші лікарі склали Павлові лицевий скелет.

Фактично це було 4 операції в одній:

1. Остеотомія верхньої щелепи (її подали допереду);

2. Остеотомія нижньої щелепи (її посунули дозаду);

3. Геніопластика – реконструкція підборіддя;

4. Кісткова пластика – закриття дефекту альвеолярного відростка у ділянці розщілини власною кісткою з підборіддя.

У Павла повністю змінилося обличчя. Зараз воно стало пропорційним і симетричним, це помітно навіть попри післяопераційний набряк.

Насправді, такі пацієнти, як Павло ще є, але дуже мало є фахівців, які можуть проводити такі складні втручання. Наші лікарі Центру дитячої медицини надають комплексну допомогу дітям з розщілинами губи і піднебіння від народження і до 18 років. Щелепно-лицеві хірурги готові виправляти дефекти лицевого скелету у пацієнтів після попередніх втручань з приводу розщілин. Тож звертайтеся!

Операційна команда: Роман Хонсарі (Roman Hossein Khonsari), Христина Погранична, Роман Огоновський, Андрій Міськів, анестезіологічний супровід – Володимир Міщук.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *