“Піднебіння – із щоки”: львівські хірурги остаточно виправили дефект піднебіння 17-річному Артему із Києва.

▫️За 17 років хлопець пережив: 7 операцій у різних країнах, роки пошуків та десятки клінік, в яких не змогли допомогти Артему.

▫️Усе своє життя хлопець боровся з вродженою недугою – складною розщілиною піднебіння. Дефект не просто косметичний, він змінював якість життя: їжа потрапляла в ніс, а через соломинку хлопець не міг пити взагалі.

▫️Першу операцію із закриття дефекту губи йому зробили у 3 місяці. До 10-ти років йому вдалося закрити дефект м’якого піднебіння. Тверде ж лікарі не могли закрити.

▫️Родина Артема не залишала спроб виправити ваду остаточно і консультувалася у щелепно-лицевих хірургів всієї країни, яких лише могла знайти. Але кожна операція ускладнювала наступну, через рубці тканини ставали немобільними, тому важко було сформувати клапоть для закриття дефекту.

▫️“Я завжди шукала допомоги для сина. Ми все життя були на обліку, робили все, щоб допомогти дитині. В якийсь момент хірурги з Харкова і Києва порадили звернутися до Туреччини, бо це дуже складна патологія. Завжди була якась перешкода: то зуб не так стоїть, то ще щось. Ми були у Туреччині, сина оперували і в Польщі, але результату не було, повністю закрити дефект піднебіння нікому не вдавалося”, – розповіла мама хлопця.

▫️Хірурги у різних країнах пропонували радикальний варіант – усунути дефект за рахунок клаптя на ніжці з язика за методикою Vuerrero – Santos. Суть методики – клаптик пришивають в ділянці дефекту, язик підтягують і фіксують швами. Через деякий час ніжку стебла відсікають від язика. Це обмеження мовлення і харчування. І Артем, і його мама не наважувалися на таку операцію.

▫️“Ми вирішили пошукати ще варіанти і знайшли рішення у Львові. Вже наступного дня ми вже мчали з Києва до Львова, потрапили на консультацію і тут нам запропонували нове рішення, яке підійшло нам із сином ідеально”, – додала мама пацієнта.

▫️Найбільш сучасний спосіб лікування запропонували у Центрі дитячої медицини, лікарні “Охматдит”.

▫️“Щоб остаточно закрити дефект твердого піднебіння в нашого Артема, ми взяли фрагмент тканин на судинній ніжці з його щоки – артерізований клапоть (фрагмент лицевої артерії, який буде живити ділянку піднебіння)”, – пояснює хірургиня Христина Погранична.

▫️“Оскільки дефект був значний, було недостатньо тканин піднебіння, фрагмент зі щоки нам дозволяв повністю його закрити. Мікроваскулярна хірургія дає можливості оптимально вирішити таку проблему”, – каже розповів хірург Роман Огоновський.

▫️В операційній вдалося закрити сполучення носової порожнини з ротовою, клапоть зі щоки прижився, піднебіння має достатній кровообіг, все добре загоїлося і Артем уже вдома. Весь час він з мамою на зв’язку зі своїми лікарями зі Львова.

▫️Бажаємо Артему міцного здоров’я!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *