“Після операції дуже важлива реабілітація, інакше будуть ускладнення”: в Центрі дитячої медицини, лікарні “Охматдит” проходить лікування 10-річний Данило у якого вроджена вада – розщілина піднебіння.

▫️Сімʼя зі Львова. У хлопчика вроджена вада – розщілина піднебіння. Вперше дитину прооперували у 10 місяців. Після видалення аденоїдів вже у 9 років відбулося ускладнення (їжа почала потрапляти у ніс) і довелося знову робити втручання на піднебіння в одній із лікарень Львова. Однак, після оперативних втручань Данила не скерували до спеціаліста-реабілітолога, а саме логопеда. Відтак, у дитини розвинувся дефект мовлення.

“Після операції нам не казали, що треба займатися реабілітацією, що потрібен логопед. У Данила виникли дефекти мовлення. Тоді ми почали шукати до кого можна звернутися по таку допомогу. Бо тут потрібне вузькоспеціалізоване лікування. Ми дізналися про спеціалістів “Охматдиту” і одразу звернулися”, – розповіла мама Оксана.

💭“У всіх діток, яких оперували щодо вад щелепно-лицевої ділянки, а саме розщілини губи чи піднебіння є наслідки щодо мовлення – ринолалія (порушення тембру голосу та звуковимови, обумовлене анатомо-фізіологічними дефектами мовленнєвого апарату). Тому, операція це лише перший крок, далі необхідна реабілітація і спеціальні заняття з дитиною аби максимально мінімізувати наслідки вади або зовсім їх ліквідувати”, – розповідає терапевт мови і мовлення Клініки реабілітації дітей Центру дитячої медицини, лікарні “Охматдит” Вероніка Пляцко (Veronika Platsko).

💭“Дітки з розщілинами губи і піднебіння – це особлива категорія маленьких пацієнтів, які мають порушення життєво важливих функцій, тобто дихання, ковтання, харчування. Більшість з них часто є поєднана з різними синдромами, які впливають на ці функції. Тому, операція сама по собі не є вирішенням має бути налагоджений післяопераційний період, догляд за цими пацієнтами та їх реабілітація. Їх треба навчити годувати, самостійно дихати. Вони мають вчитися правильно розмовляти і все це залежить від команди, яка буде піклуватися про Вашу дитину”, – наголошує щелепно-лицева хірургиня Міжрегіонального центру лікування дітей з розщілинами губи і піднебіння Центру дитячої медицини, лікарні “Охматдит” Христина Погранична.

▫️Органічна відкрита ринолалія може бути вродженою та набутою. Найбільш частою причиною вродженої форми є щілина м’якого та твердого піднебіння. Набута відкрита ринолалія утворюється внаслідок травми носової або ротової порожнини чи набутого паралічу м’якого піднебіння.

▫️❗️Наголошуємо, що у Центрі дитячої медицини, лікарні “Охматдит” працює мультидисциплінарна команда, яка веде дитину від початку підготовки до оперативного втручання, під час операції і впродовж всього реабілітаційного періоду опісля. Влітку 2023 року у Центрі відкрили Клініку реабілітації дітей під керівництвом Оксани Гдирі, де працює спеціаліст мови і мовлення та велика команда фахових реабілітологів.

📍Адреса: м. Львів, вул. Лисенка, 31 (лікарня працює щодня 24\7);

☎️ Контакти для запису на консультацію:

▪️0 (67) 760 00 31 (стаціонар\поліклініка);

▪️0 (32) 236 80 86 (Клініка реабілітації дітей).

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *