«Ситуація була дуже складна»: мультидисциплінарна команда лікарів Центру дитячої медицини, лікарні «Охматдит» провела успішне операційне втручання та подальше лікування, яке тривало понад рік (!) маленькій Емілії з рідкісним синдромом П’єра-Робена та розщілиною м’якого і твердого піднебіння.

Сім’я із Закарпаття. Родина приїхала до нашого шпиталю одразу після народження Емілії задля лікування щелепно-лицевої вади. До Центру дівчинка поступила вже у важкому стані. У Емілії синдром П’єра-Робена (вроджена вада щелепно-лицевої ділянки з вираженим недорозвитком нижньої щелепи) та складна розщілина м’якого і твердого піднебіння.

Синдром П‘єра Робена зустрічається з частотою 1 випадок на 10 – 30 тисяч новонароджених. Такі вади спричиняють асфікцію у дитини. Наші лікарі вирішили встановити малятку трахеостому задля кращого і легшого дихання.

«У діток з таким діагнозом є порушення ковтання. Відтак, вони можуть 1-2 раз ковтнути добре, а на наступний раз рідина чи їжа потрапляє у дихальні шляхи. Коли це відбувається, то розвивається аспіраційна пневмонія. Дитина була у реанімації на ШВЛ, бо поступила у вкрай важкому стані. Ми ліквідували цей аспіраційний синдром (наявність їжі у дихальних шляхах). Потім дитина їла тільки через назогастральний зонд – трубку, що ставлять у шлунок через ніс. З цією трубкою вона прожила 10 місяців!», – розповів торакальний хірург Олег Ленів (Олег Ленів).

«Вона від народження не могла самостійно дихати, язик западав і перекривав дихальні шляхи, дитина повинна була весь час лежати на животі, це трішки полегшувало дихання», – розповіла щелепно-лицева хірургиня Христина Погранична (Христина Погранична).

У 9 місяців Емілії щелепно-лицева хірургиня Христина Погранична разом з американським колегою і другом Марком Гнатюком, хірургом Романом Огоновським та анестезіологами провели успішну операцію по закриттю розщілини піднебіння.

«Пацієнтам зі синдромом П‘єра Робена дуже важко вибрати оптимальний вік для операції на піднебінні – з одного боку хочеться швидше усунути вроджену ваду, щоб дитина могла нормально харчуватися, але з іншого боку є загроза утрудненого дихання та ковтання, за рахунок звуження носо- і ротоглотк», – пояснив хірург Роман Огоновський (Roman Ogonovsky).

💊 Завдяки мультидисциплінарній командній роботі щелепно-лицевих, торакальних хірургів, фахівців реабілітації, спеціалістів з вигодовування та ковтання Центру вдалося підібрати оптимальний час для операції. Потім налагодити самостійне харчування реанімувавши смоктальний рефлекс.

Через два місяці після операції дитину поступово деканюлювали, тобто забрали трахеостомічну трубку. У подальшому Емілія буде під постійним спостереженням наших фахівців.

«Дуже добре, що є такі лікарі, які можуть допомогти діткам із такими вадами. На початку ситуація була дуже складна. Ніхто не давав ніяких шансів. Ми пройшли довгий і складний шлях у понад рік. Результати вражають. Ми дуже задоволені, що потрапили саме до львівського «Охматдиту». Тут купа лікарів було задіяна задля лікування Емілії. Велике спасибі усім, хто був залучений до операції та довгого подальшого лікування», – розповіла мама дівчинки Марина.

Бажаємо міцного здоров’я Емілії!

📍Адреса: м. Львів, вул. Лисенка, 31.

📲 Контакти для запису на консультацію:

067 760 00 31.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *