Щелепно-лицеві хірурги “Охматдиту” прооперували хлопчика, який три роки відкривав рот після ДТП всього на 0,5 см

Сім’я з Миколаєва Львівської області. Три роки тому хлопчик потрапив у аварію. Артем їхав на скутері з родичем. Після зіткнення дитина впала з транспортного засобу на бік та отримала сильну травму щелепи. Весь цей час після лікування хлопчик не міг достатньо відкривати рот. Всього на 0.5 см!

“До операції він, по суті, їжу пропихав, протискав у ротик. Не міг інакше. Зуби лікувати ми не могли у стоматолога, горло глянути було теж нереально. Говорити було складно”, – ділиться мама 9-річного Артема Поліна.

У такому стані сім’я Артема і звернулася до фахівців нашої лікарні! Завдання було з надскладних, адже в таких умовах важко було провести анестезію. Щоб все вдалося, в операційній працювали і анестезіологи, і торакальний хірург, і ЛОР.

“У нього стався перелом суглобової головки нижньої щелепи, а як наслідок – анкілоз скронево-нижньощелепного суглоба. Рот у хлопчика відкривався всього до 0,5 см! Ми не могли залишити родину з цією проблемою наодинці і склали план порятунку”, – розповіла щелепно-лицева хірургиня “Охматдиту” Христина Погранична.

“В Артема звичайна інтубація дихальних шляхів за допомогою ларингоскопа була неможлива через анкілоз скронево-нижньощелепного суглоба. Ми вирішили здійснити інтубацію через ніс за допомогою інтубаційного фібробронхоскопа за методом Сельдінгера”, – розповів торакальний хірург “Охматдиту” Олександр Колодій.

“У хлопчика утворилося зрощення між суглобовою головкою нижньої щелепи і скроневою кісткою. В операційній ми його роз’єднали, виконали часткову реконструкцію нижньої щелепи в ділянці суглоба. Також провели остеотомію суглобового відростка нижньої щелепи”, – розповів щелепно-лицевий хірург, професор Роман Огоновський.

Анестезіологам вдалося успішно пройти усі структури гортані, голосові зв’язки, завести фібробронхоскоп у трахею, а через неї – інтубаційну трубку.

“Цей стан в анестезіології трактується як важкі дихальні шляхи і є викликом для кожного анестезіолога. Окрім того, дитина довго хворіла, могла змінитися анатомія ротоглотки”, – пояснив анестезіолог Володимир Міщук.

Але все вдалося! Хірурги змогли працювати завдяки анестезіологічному забезпеченню, яке далося непросто.

“Ми використали методику високопотокової назальної оксигенації (STRIVE Hi) для підтримання належного рівня кисню у крові дитини і уникнення кисневого голодування. Попри складну анатомію верхніх дихальних шляхів, вдалось забезпечити ефективне дихання під час операції”, – пояснила анестезіолог Мар’яна Собко.

Після операції рот хлопчика відкривається вже до 3,5 см ❗️Це чудовий результат!

Ще кілька днів після операції хлопчик перебував на штучній вентиляції легень під опікою своїх рятівників. Цей крок був необхідний, адже була після операції міг утворитися набряк.

“Дуже хороші враження від лікарні і усіх медиків. Зараз розробляємо усе. Обіцяють лікарі ще кращий результат після реабілітації. Тепер все може жувати. Дуже радий син. Дуже дякую всій команді лікарів”, – поділилася мама 9-річного Артема Поліна.

З Артемом працює команда клініки реабілітації “Охматдиту”, для нього спеціально розробили комплекс вправ, туди входять механотерапія, заняття з логопедом і лікувальна фізкультура для відновлення роботи м’язів.

Операційна команда: щелепно-лицеві хірурги Христина Погранична і Роман Огоновський, Юрій Мельничук; анестезіологи Мар’яна Собко і Володимир Міщук, торакальний хірург Олександр Колодій, отоларинголог, керівник клініки голови та шиї “Охматдиту” Федір Юрочко.

Бажаємо хлопчику міцного здоров’я!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *